Вероятността от пътнотраспортен инцидент е истински кошмар за всеки, който се движи на две колела. В такава ситуация, шансовете за оцеляване на водача зависят до голяма степен от навременното подаване на сигнал към спасителните институции, както и от времето за достигане на спасителния екип до мястото на инцидента.

 

ДО КАКВА СТЕПЕН МОТОРИСТИТЕ СА ИЗЛОЖЕНИ НА РИСК ОТ ИНЦИДЕНТИ НА ПЪТЯ?

Едно интересно изследване по темата, направено от Фондация „Гореща линия“ в Сарагоса, Испания, се  фокусира върху пътните инциденти с най-уязвимите участници в движението, а именно пешеходци, колоездачи и мотористи. Докладът от изследването е базиран на 500 000 пътни инциденти в периода 2007-2016 г., както и на 542 анализа на динамиката на удара, направени от криминалисти.  На базата на направените въпроизвеждания на динамиката на ударите, специалистите са изготвили специфични доклади за причините и последиците от всеки инцидент.

Ето част от резултатите в проучването:

  • Около 10 000 загинали и близо 500 000 ранени мотористи, колоездачи и пешеходци в различни пътни инциденти за периода 2007-2016;
  • Почти половината от загиналите от тях са мотористи;
  • 50% от смъртните случаи при пътно-транспортни произшествия в Испания се пада на групата – мотористи, колоездачи и пешеходци.

Друго проучване, проведено пак в Испания, от Фондация Mutua Madrileña, също анализира пътните инциденти с мотори, като посочва следната статистика за жертвите:

  • 8% от водачите на мотоциклети участват в поне един пътен инцидент с друго МПС годишно;
  • 7% от инцидентите с мотори приключват с ранени или загинали.

 

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ?

По данни на МВР, инцидентите с мотористи зачестяват. До средата на мото сезон 2018, загиват 16 моториста в различни пътни инциденти, а 117 са били ранени. За сравнение, загиналите мотористи за 2017 г. са 5, а ранените 101. През 2016 г. има 6 загинали и 123 ранени моториста в общо 129 инцидента.

 

Източник: Viasat Moto