GPS устройствата за проследяване, по-точно GPS/GPRS проследяващите устройства са предвидени да работят в реално време. Това е задължително условие, за да може да се вижда къде е колата във всеки един момент. Технологията на GPS проследяването в реално време изисква да има едновременно GPS обхват и GPRS обхват.  GPS обхватът е необходим, за да може устройството да позиционира точно автомобила на географската карта. Докато GPRS обхватът е нужен, за да могат да се предават събраните GPS координати за местоположението на автомобила до софтуера, който визуализира информацията за потребителя. Е, малко по-сложно е, тъй като точките от движението първо минават през сървър, където се събират и обработват, и след това се показват в софтуера на потребителя.

Въпросът беше „Колко дълго издържат GPS устройствата без GPRS обхват?“ – т.е когато няма покритие на мобилния оператор. Все по-рядко се случва, но има места без покритие. Има случаи, в които колата напуска територията на България, а SIM картата в устройството не е с включен роуминг. При този сценарий няма как да има проследяване в реално време, но данните от движението на превозното средство ще се визуализират веднага щом GPS/GPRS устройството влезе в зона с GPRS обхват. Тънкият момент е, че ако колата се е движила твърде дълго без GPRS обхват, част от данните за пътуването ще се изгубят, освен ако в устройството не е предвидена допълнителна памет.

Базовото GPS/GPRS устройство SmartTracker ALM3A, което се ползва за GPS проследяване във Viasat Technology, издържа между 24 и 96 часа. Колко дълго ще издържи зависи от обема на данните, които се записват в GPS/GPRS устройството. В общия случай това са данни за тръгвания, спирания, данни от периферни датчици, когато се следят такива като горивотемператураинформация от борд компютър и други.

За да може да издържа по-дълго, GPS/GPRS устройството се добавя допълнителна памет и не е толкова важно какъв е обемът на паметта, а колко часа или дни може да издържи GPS/GPRS устройството без обхват. GPS/GPRS устройствата SmartTracker ALM3A с разширена памет могат да издържат между 240 и 960 часа без да загубят данни за маршрута и движението на автомобила.

Приложението на GPS/GPRS устройство с разширена памет най-често е при международен транспорт или при някои компании, за които не е критично важна информацията в реално време, а маршрутът, по който се е движил автомобилът, горивата или други данни, докато автомобилът е бил извън GPRS обхват. Друг случай, в който се ползва е, когато колата се движи в държава с много високи цени на GPRS комуникацията.

Така се гарантира, че докато колата e извън GPRS обхват, данните от движението ще се запазят в паметта на GPS/GPRS устройството и щом колата влезе в обхват данните от движението ще се визуализират в потребителския софтуер.

Ако имате въпроси по темата, възползвайте се от безплатна консултация!