Броят на загиналите и получили травми при пътно транспортни произшествия млади водачи е намалял с 35 %, показват изследвания във Великобритания . Причината за този положителен резултат, който продължава да се подобрява, са инсталираните от застрахователните компании телематични устройства, който следят скоростта на водачите.

18 529 е броят на жертвите на възраст между 17 и 19 години през 2011 година. Анализите показват, че през последната година числото на загиналите за същата възрастова група е намалял до 11 984 годишно.
Смъртните случаи и тежките травми са намалели във всички възрастови групи като средният процент е 16 %.
Тези числа доказват, че устройствата в автомобилите насърчават младите водачи да избягват състезателното поведение на пътя, освен ако не искат да се сблъскат с постоянно нарастваща застрахователна премия.
Lexus Nexis Risko Solution, които предлагат застрахователна телематика казват: „Голямата разлика между младите водачи и техните колеги е застрахователната телематика. Директорът на компанията Греъм Гордън добави: „Младите водачи остават най-рисковата група на пътя, но застрахователната индустрия има голям принос за разработката на продукт, който насърчава безопасното шофиране“.
Г-н Гордън сподели, че устройствата могат да се използват и по-широко, тъй като проучването показва, че повечето водачи нямат нищо против да бъдат проследявани.
Тим Марлоу, Директор на проучванията за автономни и свързани автомобили в застрахователната компания Ageas, споделя „ Бъдещите разработки имат потенциал да намалят пострадалите и сред другите възрастови групи“.
Източник: МЕТРО

Проверявайте лесно къде са вашите автомобили в момента. Поискайте оферта за GPS проследяваща система със софтуер SmartTracker.