На 8 януари 2018 г. в Лас Вегас, NavInfo обяви своето партньорство с наскоро придобитата от Intel компания – лидер в решенията за безопасно и автономно шофиране – Mobileye, с цел  разработка на изгоден,  високо прецизен продукт за самоуправление на автомобили.

Базирана в Китай, NavInfo е лидер на местния пазар и 3-та в световен мащаб в предоставянето на дигитални картографски, позициониращи услуги и високотехнологични телематични решения. Новата цел на Китайския мастодонт е разработката на решение от следващо поколение за автономни автомобили.

 

Самоуправляващи се моторни превозни средства

Автономните автомобили използват сложни системи за контрол и анализ на заобикалящата ги среда. Посредством редица технологии – радар, лидар, GPS системи и камери, системите за автономно управление успяват да изготвят навигационен път, съдържащ информация за позиция, препятствия, участници в движението и пътна маркировка в реално време. На базата на тази входяща сензорна информация, автономен автомобил може да следи своята позиция при динамични условия в непозната среда.

Именно за осигуряването на системата от сензори и софтуера, нужни на NavInfo, се включват Mobileye със своят продукт Road Experience Management (REM).

 

Предизвикателството

Mobileye са световен лидер в разработката и поддръжка на системи за безопасно и автономно шофиране. Системата се базира на събираните данни от поставена в кабината камера, записваща и предаваща информация за заобикалящата среда.

Въпреки развитието на усъвършенствани сензори за откриване и засичане на обекти, като радари и лидари, камерата все още си остава най-сигурният сензор за отчитане на пътна геометрия и статични обекти (знаци, маркировка и тн.) в реално време. Освен за следенето на  заобикаляща динамичната пътна среда, едно устройство служещо като компютърни очи, трябва да има и висока честота на опресняване и анализ на информацията, за да осигури максимално ефективен и кратък времеви диапазон на отразяване и реакция на действителността (Time to Reflect Reality). С други думи едно устройство, задвижващо автомобил без шофьор, трябва да може в максимално кратко време да запише, предаде и анализира обстановката и ситуацията и да вземе най-подходящото решение.

 

Mobileye Система за избягване на сблъсък

 

Road Experience Management (REM).

От Mobileye отговарят на това предизвикателство с Road Experience Management (REMсистемата си, проектирана да управлява автономни МПС-та. REM прoцесът съдържа 3 основни елемента – събиране на данни (от камера поставена в автомобила), сървър – агрегатор, където се създава картата и ползвател на картата – автономен автомобил.

Събирането на визуалната информация става чрез камера поставена да записва средата пред превозното средство – траекторията на автомобила и геометрията на движение, позиция на статичните обекти и участниците в движението. Системата позволява мигновен анализ на тази информация, компресирайки данните на малки порции наречени Сегменти на пътна обстановка (RSD) и изпращането им към облачен сървър.

Сървърът от своя страна агрегира и разпознава постоянният поток от данни – RSD. Тази технология осигурява създаването на изключително прецизна и точна карта, наречена „ПътнаКнига“ (RoadBook), с минимално време за реакция на обстановката (TTRR).  Последната брънка във веригата е локализацията. С цел която и да е карта да бъде използвана от автономно превозно средство, то трябва да е способно да намира себе си на нея (да се локализира на картата). Този проблем е решен от Mobileye с автоматично разпознаване на забележителностите на пътя, записани в картата и съпоставянето им със събираната моментна информация.

 

REM системата в действие

 

С дигиталните, динамични карти на пътната обстановка на NavInfo и софтуера за запис и реакция на Mobileye, двете компании целят да разработят бюджетно, прецизно и сигурно решение за самоуправляващи се автомобили.

 

Източници:

http://www.navinfo.com/en/index.aspx

https://www.youtube.com/user/MobileyeAWS/videos